Ek Gıda

Ek gıdalar, bebek ve yeni yürüyenlerin karma beslenmelerinin parçası olan, anne sütü, yenidoğan sütü ve devam sütü haricinde, tüm katı ve sıvı gıda maddelerini ve gıda karışımlarını kapsar.

Tipik ek gıdalar şunlardır: sebze ile et, tahıl, meyve, bisküvilerden yapılmış püreler ve içecekler.

Yaşa uygun bir besin temini ve gelişimi sağlayabilmek için ek gıdaya en erken 4.aydan sonra ve en geç 6.ayda başlamalıdır. Ek gıdaya her bebeğin bireysel gelişme ve beslenme ihtiyaçlarına göre başlanır. Ek gıdaya başlayacağınız zamanla ilgili lütfen çocuk doktorunuza danışınız.

En iyisi, bir öğle yemeğinde, emzirmeden veya biberon vermeden önce, örneğin birkaç kaşık Bebivita sebze vererek başlayabilirsiniz. Bebeğinize yavaş yavaş bu yeni beslenme şekline alışması için zaman tanımalısınız. Gün geçtikçe, sebze miktarını azar azar artırınız. Bebeğiniz daha büyük porsiyonlar ve kaşıktan yemeye alışıncaya kadar en uygun seçenekler (doktorunuzun da kontrolünde)  havuç ve patatestir. Sonraları, 4. Aydan sonra Bebivita ek gıdalarına geçebilirsiniz.

Birkaç hafta sonra öğle yemeği olarak bebeğiniz ek gıdalara alışınca, akşam sütünü değiştirebilirsiniz. Akşam için ideal sütten kesme gıdası olarak kavanozda Bebivita İyi Geceler Tahıl Bazlı Ek Gıda veya taze kaynamış su ile hazırlanan ürünlerimizi verebilirsiniz.

“Ek Gıda” beslenme rehberimiz, ek gıdaya başlama ile ilgili adım adım takip edilecek bir rehberdir.  

Bebeğiniz kaşık için hazır mı? Lütfen çocuk doktorunuza danışınız.

Kenarları yuvarlak ve yumuşak gıdayla temasa uygun plastik bir kaşık kullanmanız önemlidir. Her zaman gıdanın ısısını kontrol ediniz. Bebeğinizin yemek yerken istekli olmasını istiyorsanız, aç olduğundan emin olmalısınız ama çok fazla açlık huzursuzluk yaratacağından dikkatli olmakta fayda var. Püre halindeki gıdayı her gün aynı saatte kaşıkla veriniz; bu şekilde olmuyorsa, küçük bir ara verdikten sonra yeniden deneyiniz.

Bebeğinize kaşığı da verebilirsiniz çünkü bu şekilde oynayarak kaşığa alışmasını sağlamış olursunuz.

Menü bebeğiniz için komple bir öğündür.
Pirinç ve tavuklu sebzeler veya dana etli havuç ve patates gibi, sebze, garnitür (patates, pirinç veya makarna) ve bir et/ balık/ süt mamulünden oluşur. 

İlk 4-6 aydaki tüm sıvı ihtiyacı anne sütü veya formül sütten karşılanır. Bebeğin ne kadar sıvı alacağına mutlaka doktor kontrolünde karar vermelisiniz. İlk 6 ay bebeğinizin tüm sıvı ihtiyacını anne sütü karşılayacaktır. Ekstra durumlar için doktor kontrolünde bebeklere uygun içerikli sular verilebilir.

Bebekler ek gıdaya geçtikten sonra sıvı oranı bu oranda artacaktır. Doktorunuzun kontrolünde bu ihtiyacı belirleyebilirsiniz.

Doktorunuza danışarak, uygun pH ve mineral içerikli sıvıların alımı önemlidir.

İçecekleri yemekten sonra vermek en uygundur. Yemekten önce vermek bebeğin iştahını azaltabilir.

Yaşamlarının birinci yılında bebeklerin bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi gibi boşaltım sistemi de tam gelişmediği için çok hassastır. Bundan dolayı bebeklerin, ihtiyaçları olan tüm besinleri sağlayan, büyümelerini destekleyen ve onları zorlamayan özel bir beslenme programına ihtiyaçları vardır.