Huzur İçinde Uyuyan Bir Bebekten Daha Büyüleyici Bir Şey Olabilir Mi?

Birçok ebeveyn bu konuyla ilgili endişe duyarlar. Ancak çocuklar kısa bir süre sonra bu rutine alışacaklardır.

Bebeğin rutini

Bebeğin uyku-uyanıklık devreleri, gece-gündüzle örtüşmeleri ve gece boyunca uyudukları süreler oldukça farklılık gösterebilir. Büyüme döneminde bebek uyku düzeni normalken geceleri uyanmaya başlayabilir. Bu tamamen normal bir süreçtir. Çocuklar uyuma rutinine kendi kendilerine dönecektirler.

Bebeğinizin Güvenle Uyuması İçin İpuçları:

  • Bebekler için en güvenli uyku pozisyonu sırt üstü yatmaktır.
  • Bebeğinizin sigara dumansız bir ortamda uyuduğundan emin olunuz.
  • Egzoz dumanları (örneğin, bir arabadan) ve sigara dumanı bebeğinizin solunum sistemine zarar verebilir. En iyi seçenek bebeğinizin sizin odanızda kendi yatağında uyumasıdır. Bu şekilde her zaman sizin yakınınızdadır.
  • Yatağında yastık veya yorgan kullanmayınız. Bunlar bebeğinizin soluk almasını engelleyebilir ve bebek onların arasında sıkışabilir. Harika bir alternatif uyku tulumudur.
  • Bebeğiniz için uygun olan alternatifler kendi yatakları veya beşikleridir, fakat geniş hareket alanı olan geniş yataklar da çok iyidir.
  • Oda sıcaklığının 18o C’den fazla olmamasına dikkat ediniz.
  • Bebeğiniz için mevsime göre, 2 kat ve bir uyku tulumu oldukça yeterlidir.

Bebeğinizi Uyutmak İçin İpuçları

Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel huzuru için sizin tarafınızdan bazı desteklere ihtiyaç duyarlar. Onunla ufak temaslar kurarak gün içinde ve uyku zamanlarında ona destek olabilirsiniz. 

Bebeğinizi uyuturken bir ritüelinizin olması sakinleşmesine ve iyi bir uyku uyumasına yardımcı olur. Hikaye okumak veya sarılmak bunlara örnek olabilir. İlk aylarda bebeğinizi uyutmak için sallayabilirsiniz, daha sonraları bir ninni söyleyebilirsiniz veya bir yatak vakti hikayesi anlatabilirsiniz. 

Biberonu bir uyutma yardımcısı olarak kullanmayınız çünkü uzun süreli emmek dişlere ciddi derecede hasar verebilir. Bebeğinizin sizin bakım ve korumanıza ihtiyacı vardır. Küçüğünüzü yalnız bırakmak, onunla ilgilenecek kimse olmadığı için onu endişelendirecektir. Onun için uykuya dalıncaya kadar sadece yanında kalınız.

Yenidoğan

Bebeğiniz gün içindeki 2 veya 3 kısa uyku dahil,  günde 16 ile 20 saat arasında uyur. Doğumdan kısa bir sure sonra uyku devreleri hala gece-gündüz devresinden bağımsızdır. Bu nedenle bebeğinizin uyku ve uyanık dönemleri günün 24 saatine yayılmıştır. 

2 Aylık Kadar Olunca

Bebekler günde 15 – 16 saat uyurlar

2 aylık kadar olunca bebekler günde 15 – 16 saat uyurlar. Genellikle gece uyurlar ve gündüz uyanık kalırlar. Ancak bu, gece boyunca uyuyorlar anlamına gelmez. Gece beslenmelerini gündüz beslemelerinden az tutmaya çalışınız.

4 Aylık Kadar Olunca

4 aylık kadar olunca bebeğiniz gece 9–12 saat arası uyur  ve gün içinde 2-3 saat kısa süreli uyuyabilir.

Şimdi bebeğinizin uyku modelini etkilemeye başlayabilirsiniz. Bunun için gece ve gündüz aynı saatlerde yatağa götürmekle başlayabilirsiniz. Bu sayede düzenli bir uyku rutini oluşturabilirsiniz.

6 Aylık Olunca

Bebekler geceleri 11 saat uyurlar, gün içinde de 2 saat kısa süreli uyku uyurlar.

6 aylık kadar olunca bebeğiniz gece 11 saat uyur. Gün içinde genellikle biri sabah biri öğleden sonra olmak üzere ek 2 saat kısa uyku süreleri olur. Şimdi bebeğinizin nerede uyuyacağını kesinleştirmenin zamanıdır. Bebeğinizin yatağı, sürekli uyuyacağı yer olacaktır. Bebeğinizin nerede yattığı önemlidir fakat tamamen kişiseldir. 

Akşam Yemeği

Akşam yemeği önemlidir! Doyurucu bir öğünden sonra bebeğiniz sakinleşerek uykuya dalabilir. Bebivita, iyi bir gece uykusu için fazlası ile doyurucu olan,  4. ve 6. Aydan sonrası için uygun ek gıdaları sunar.

Bebivita Sütlü Tahıllı Ek Gıdalar:

  • Sindirimi kolaydır.
  • Besleyici ve B1 vitamini bakımından zengindir. 
  • İyi bir gece uykusu için doyurucudur.